Vähennä kemikaalikuormaa!

Kirjoittaja Luonnonkosmetiikka Ry

Luonnonkosmetiikan suosiminen on oiva tapa vähentää arkipäiväistä kemikaalikuormitusta. Luonnonkosmetiikkatuotteissa tuotteen väri ja tuoksu tulevat tuotteen raaka-aineista itsestään. Luonnonkosmetiikasta löydät esimerkiksi paljon eteerisiä öljyjä sisältäviä tuotteita, joiden tuoksu tulee tuotteen sisältämien eteeristen öljyjen yhdistelmistä eikä ylimääräisiä tuoksuja ole lisätty. Luonnonkosmetiikkatuotteissa ihoa pehmentävinä ja hoitavina aineina käytetään synteettisten yhdisteiden sijasta paljon marjauutteita ja kylmäpuristettuja kasviöljyjä.

Paremmat vaihtoehdot

Valikoimista löytyvät myös tehokkaat deodorantit, jotka eivät sisällä ihohuokosia tukkivia alumiinisuoloja vaan estävät hienhajua antimikrobisin ainesosin. Luonnonkosmetiikka on hyvä vaihtoehto erityisesti iholle jätettävissä tuotteissa, kuten kasvovoiteissa ja vartalovoiteissa, jos haluaa vähentää omaa päivittäistä kemikaalikuormaansa. Iho on ihmisen suurin elin, joten sen hoitaminen ja suojaaminen tehokkaasti laadukkailla raaka-aineilla on tärkeää. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteet sisältävät vain fysikaalisia uv-filttereitä, jotka heijastavat säteilyn pois iholta eivätkä ime säteitä itseensä.

Tuotteiden säilyvyys varmistetaan esimerkiksi erilaisilla alkoholeilla ja hapoilla sekä hyvällä pakkausteknologialla. Luonnonkosmetiikan koostumukset eivät koskaan sisällä parabeeneja tai voimakkaasti allergisoivia säilöntäaineita, kuten metyyli-isotiatsolinonia tai formaldehydiä. Kehityksen ansiosta luonnonkosmetiikassa pystytään myös hyödyntämään kasviperäisiä emulgaattoreita eikä synteettisiä PEG-yhdisteitä tarvita tuotteen koostumusta varmistamaan. Luonnonkosmetiikkatuotteet eivät myöskään sisällä mineraaliöljyjä kuten parafiinia tai vaseliinia, muita formaldehydin vapauttajia, synteettisiä väriaineita, voimakkaita tensidejä kuten natriumlauryylisulfaattia tai silikoneja.

Luonnonkosmetiikassa hyödynnetään paljon luomulaatuisia raaka-aineita, jotka on viljelty luomulaatuisesti ilman keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Ympäristön kemiallinen kuormittuminen on siten myös huomioitu kaikissa tuotteen elinkaaren vaiheissa.

 

Kirjoittanut: Noora Asikainen
Kirjoittaja on estenomiopiskelija, joka teki korkeakouluharjoitteluna Pro luonnonkosmetiikka ry:ssä syksyllä 2016

← Vanhemmat kirjoitukset Uudemmat kirjoitukset →