Uusiutuvat raaka-aineet

Kirjoittaja Luonnonkosmetiikka Ry

Luonnonkosmetiikan raaka-aineet tulevat luonnosta ja sen lukemattomista kasveista, yrteistä, kukista, hedelmistä ja marjoista, joita voidaan hyödyntää eri tavoin. Raaka-aineina suositaan luonnollista alkuperää olevia aineosia. Luonnonkosmetiikka ei sisällä esimerkiksi maaöljyperäisiä raaka-aineita, kuten parafiiniöljyjä.

Synteettisen kosmetiikan tuotteissa voidepohjan muodostavat tavallisesti mineraaliöljyt ja vaikuttavan aineen, esimerkiksi jonkin öljyn, osuus tuotteesta voi olla huomattavan pieni. Luonnonkosmetiikassa vaikuttavien aineiden prosentuaalinen osuus on usein suurempi, sillä luonnonkosmetiikassa voidepohjan muodostavat erilaiset hoitavat öljyt. Luonnonkosmetiikassa käytettävät kasviöljyt pehmentävät ja kosteuttavat ihoa tehokkaasti, kun taas mineraaliöljyt muodostavat iholle kalvon, joka estää kosteuden haihtumista. Tuotteet valmistetaan raaka-aineita kunnioittaen ja niiden parhaita ominaisuuksia hyödyntäen.

Kestävämpää kulutusta

Kukista ja kasveista saadaan uutteita, joita voidaan yhdistellä tehokkaiden koostumuksien luomiseksi. Luonnonkosmetiikan öljyt ja rasvat ovat kylmäpuristettuja, jonka ansiosta niiden sisältämät vitamiinit ja rasvahapot säilyvät tehokkaina ja hoitavina. Kaikkien raaka-aineiden tulee olla hankittu kestävän periaatteen mukaan kasvien luontaista uusiutumista vaarantamatta. Luonnonkosmetiikassa hyödynnetään myös mahdollisuuksien mukaan luonnonvaraisia kasveja.

Luonnonkosmetiikan raaka-aineina käytetään paljon luomulaatuisia ja biodynaamisesti tuotettuja raaka-aineita. Luomuviljely edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä sekä kunnioittaa kaikissa tuotantovaiheissa ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä. Luomuviljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Ympäristön hyvinvointi on otettu luonnonkosmetiikassa huomioon jokaisessa tuotteen elinkaaren vaiheessa. Pakkausmateriaaleina suositaan niin ikään uusiutuvia raaka-aineita ja niiden määrän tulee olla mahdollisimman pieni. Pakkausten tulee olla kierrätettäviä, poltettavia tai luonnossa hajoavia. Itse tuotteiden raaka-aineiden tulee myös olla mahdollisimman tehokkaasti biohajoavia.  Luonnonkosmetiikka ei sisällä lainkaan geenimanipuloituja raaka-aineita.

Kirjoittanut: Noora Asikainen
Kirjoittaja on estenomiopiskelija, joka teki korkeakouluharjoittelunsa Pro luonnonkosmetiikka ry:ssä syksyllä 2016

← Vanhemmat kirjoitukset Uudemmat kirjoitukset →