Miten nauttia auringosta turvallisesti?

Kirjoittaja Luonnonkosmetiikka Ry

Vihdoin alkaa taas lämmin ja aurinkoinen kesä mutta millä sen talven jäljiltä kalpean ihon voisi suojata? UV-suoja-aineiden turvallisuus mietityttää monia, sillä osa näistä kemikaaleista on liitetty korallien häviämiseen valtameristä sekä luokiteltu mahdollisesti hormonitoimintaa häiritseviksi aineiksi. Miten valita oikeanlaisia tuotteita itselleen?

UV-suoja-aineita on olemassa kahdenlaisia. On kemiallisia UV-filttereitä, jotka imeytyvät ihoon ja reagoivat siellä muuntaen UV-säteilyn lyhyemmäksi aallonpituudeksi, kuten lämpöaalloiksi tai näkyväksi valoksi. Tämä estää ihon palamisen. Lisäksi on fysikaalisia UV-filttereitä (titaanidioksidi ja sinkkioksidi), jotka tekevät ihon pintaan heijastan “peilimäisen” kalvon. Tällöin UV-säteily heijastuu poispäin ihosta, eikä polta.

Luonnonkosmetiikassa vain fysikaaliset UV-suoja-aineet ovat sallittuja, sillä kemiallisten UV-suoja-aineiden terveys- ja ympäristövaikutukset ovat jatkuva huolenaihe. Koska kemialliset UV-suoja-aineet ovat reaktiivisia aineita, ne voivat helpommin ärsyttää ihoa ja reagoida ristiin myös muiden aineiden, kuten esimerkiksi lääkeaineiden kanssa. Esimerkiksi oktokryleeni ja ketoprofeeni voivat reagoida keskenään ja aiheuttaa yliherkkyyttä tai ihon palamista.

Täältä löydät tanskalaisen yhteenvedon joistakin UV-suoja-aineista vuodelta 2015: https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2015/10/978-87-93352-82-7.pdf Yhteenvedossa on huomioitu myös muut UV-suoja-aineiden lähteet, kuin kosmetiikka.

Monet maat ovat jo reagoineet asiaan ja aikovat kieltää joidenkin kemiallisten UV-suoja-aineiden käytön joko kokonaan tai esimerkiksi lasten tuotteissa.

Tässä muutamia otteita kosmetiikassa käytettävistä UV-suoja-aineista yhteenvedon lopusta:

Benzophenone-3 has been identified in biomonitoring studies in the winter months as well, and it has been measured in drinking water (surface water) in other European countries and in the environment, indicating exposure of consumers occurring not only from sunscreen products. It is not possible to conclude whether exposure in the wintertime is occurring from other cosmetic products or from other product types.”

Eli huolenaiheena bentsofenonin suhteen on se, että sitä on vaikea poistaa juomavedestä ja tällöin altistumme aineelle myös muutoin, kuin pelkän kosmeettisen käytön kautta. Kyseinen aine EI OLE SALLITTU LUONNONKOSMETIIKASSA!

Octocrylene has been identified in biomonitoring studies and it has been measured in drinking water (surface water) and in the environment, indicating relatively high consumer exposure from cosmetics and possibly other sources. The substance is used in many different cosmetic products for all-year use and it is not possible to conclude whether human load and the release to the environment occurs from cosmetic products only or from other product types as well. The substance is a suspected endocrine disruptor. This possibility introduces some uncertainty into the risk assessment, since it is still under discussion as to whether thresholds for effects of endocrine disruptors can be assessed with reasonable certainty”

Myös oktokryleenin ongelmana on se, että poistaminen juomavedestä on vaikeaa ja lisäksi altistumme sille myös muiden kuin kosmetiikkatuotteiden välityksellä. Erityisenä huolenaiheena oktokryleenin suhteen on sen mahdolliset hormonitoimintaa haittaavat vaikutukset, jotka koskevat toki ihmisten lisäksi myös muuta eliöstöä. Tämäkään aine EI OLE SALLITTU LUONNONKOSMETIIKASSA!

“For micro-crystalline titanium dioxide, the SCCNFP concluded that the toxicological profile does not give rise to concern in human use, since the substance is not absorbed through the skin. In view, also, of the lack of percutaneous absorption, a MOS calculation has not been carried out (SCCNFP, 2000). The authors of this report agree with the evaluation of the SCCNFP and therefore no MOS is calculated. On the basis of the available evidence, the SCCS concluded that the use of titanium dioxide nanomaterials with the characteristics as indicated in the opinion, at a concentration up to 25% as a UV-filter in sunscreens, can be considered to not pose any risk of adverse effects in humans after application on healthy, intact or sunburnt skin. Given the very low, if any, dermal penetration of nano titanium dioxide when applied on skin, and in consideration of the low toxicity observed, the MOS calculation is not relevant. This, however, does not apply to applications that might lead to inhalation exposure to titanium dioxide nanoparticles (such as powders or sprayable products). In view of the concerns over safety of nano titanium dioxide via the inhalation route, its use in applications that might lead to inhalation exposure (such as powders or sprayable products) is not recommended and a MOS has therefore not been calculated. The assessment applies to the titanium dioxide nanoparticles presented in the submission, but may also be applicable to other titanium dioxide nanomaterials that are similar to the parameters in Tables 1-3 in the opinion (SCCS 2014). The authors of this report agree with the evaluation of the SCCS.”

Titaanidioksidia pidetään toistaiseksi turvallisena käyttää aurinkosuojavoiteissa myös vaurioituneella iholla, eikä sen käyttöön kosmeettisissa tuotteissa liity terveysriskejä. Nanomuotoisen titaanidioksidin käytössä voi kuitenkin olla ongelmia siinä tapauksessa, että titaanidioksi päätyy keuhkoihin, sillä tällöin sillä voi olla karsinogeenisiä vaikutuksia. Kyseinen aine ON SALLITTU LUONNONKOSMETIIKASSA!

Kun aurinkosuoja-aineiden turvallisuus epäilyttää, valitse siis aurinkosuojavoide, joka on aitoa luonnonkosmetiikkaa. Monia kuitenkin huolettavat myös titaanidioksidin nanopartikkelit ja siksi Pro Luonnonkosmetiikka Ry pyysi asiaan lausuntoa Natruen tekniseltä asiantuntijalta Dr. Mark Smithiltä, joka vastaa luonnonkosmetiikkaan liittyviin kysymyksiin myös EU-komiteassa. Tässä Markin lausunto: “For all cosmetics, all cosmetic products must be safety assessed by law and all substances that are nano must be declared on the pack for consumers. Titanium dioxide can be used in non-nano and nano forms and both have received positive reports from the SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety), which is the EU Commission’s independent risk assessment body.”  

Eli nanomuotoisten raaka-aineiden käyttö tulee lain mukaan ilmoittaa tuotteen pakkauksessa, jolloin kuluttaja voi halutessaan jättää sen ostamatta.

Olin muutama päivä sitten erään luonnonkosmetiikkabrändin aurinkosuojavoiteen lanseeraustilaisuudessa puhumassa auringon vaikutuksista ihoon ja siitä, miten auringolta on järkevää suojautua. Tilaisuudessa nousi esiin kauneustoimittajien hämmennys siitä, kuinka ristiriitaista tietoa asioista tarjotaan. Toisaalta auringolla on positiivisia vaikutuksia meihin ja mikään elämänmuoto ei olisi mahdollinen ilman auringonvaloa. D-vitamiinin tuotannon ja yleisterveyden kannalta kaikki ulkona vietetty aika on länsimaiselle ihmiselle sama kuin laittaisi rahaa pankkiin. Mutta toisaalta ihosyöpäriski pelottaa. Sain kuulla myös siitä, että juuri tämän syöpäriskin takia jotkut ihotautilääkärit suosittelevat mieluummin kemiallisia UV-filttereitä. Nimittäin yhdistämällä useita kemiallisia UV-filttereitä voidaan mahdollisesti saada entistä korkeampi suojaavuus UVA-säteilyä vastaan. EU:n kosmetiikkalainsäädäntö vaatii tällä hetkellä markkinoilla olevilta UV-suojavoiteilta suojan sekä UVA- että UVB-säteilylle. Myös fysikaalisilla UV-filttereillä saadaan kosmetiikkalainsäädännön vaatima suoja molemmille UV-säteilyille, joten kemiallisia UV-filttereitä ei välttämättä tarvittaisi. Jos kemiallisen UV-filtterin suosittelemisen taustalla on ajatus siitä, että mahdollisesti vielä korkeampi suoja UVA-säteilyä vastaan ehkäisee varmemmin syöpää, niin asiaa kannattaa varmasti pohtia hieman laajemmin. Ihosyövän kuten muidenkin syöpien syntyyn vaikuttavat monet yksilölliset tekijät aurinkoaltistuksen lisäksi. Joillekin siis syöpä ja myös ihosyöpä voi tulla helpommin kuin toiselle riippuen mm. yleisestä terveydentilasta ja elintavoista vaikka UV-säteilyä saataisiin sama määrä. Voivatko kemikaalit sitten altistaa kehoamme syövälle? Kyllä voivat ja riski syöpien syntyyn voi kasvaa, jos altistumme vaikkapa hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille sisäisesti ja ulkoisesti. Eli vaikka toisaalta saisimme entistä korkeamman suojaavuuden UVA-säteilylle se ei automaattisesti tarkoita sitä, että lopputulos on terveyden ja ympäristön kannalta parempi.

Jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan aurinkosuojien osalta, ota rohkeasti yhteyttä. Pro Luonnonkosmetiikka Ry toivottaa kaikille ihanaa kesää ja turvallisia hetkiä auringon alla!

Teksti: Maria Varon / Pro Luonnonkosmetiikka Ry

Asiantuntija Maria Varon

← Vanhemmat kirjoitukset Uudemmat kirjoitukset →